IPARD Programı nedir?
Avrupa Birliği, aday ve potansiyel aday ülkelere adaylık sürecinde destek olmak amacıyla, Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı’nı oluşturmuştur. Aday ülke konumunda olan Türkiye, IPA’nın V. Bileşeni’nden (Kırsal Kalkınma) faydalanmak amacıyla, IPARD Programı’nı hazırlamıştır. Bu program, Avrupa Komisyonu tarafından 25 Şubat 2008 tarihinde, Türkiye’deki Yüksek Planlama Kurulu tarafından da 30 Aralık 2009 tarihinde onaylanmıştır.
IPARD uygulama yapıları olarak; Tarım ve Orman Bakanlığı , Yönetim Otoritesi (YO) olarak; Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) da IPARD Ajansı olarak belirlenmiştir.
2007-2013 yılları için hazırlanan IPARD Programı’na ilişkin uygulamalar, 29 Ağustos 2011 tarih ve C(2011)/6079 sayılı Avrupa Komisyonu kararı ile yetki devri verilmesinin ardından başlamıştır. Daha sonra bu prgram “IPARD I” olarak tanımlanmıştır. 2012 yılı sonuna kadar 20 ilde devam eden uygulamalar, Avrupa Komisyonu’nun 25 Temmuz 2013 tarihli yetki devri kararı ile 42 ile yaygınlaştırılmıştır. Destek programları genişletilmiş ve bütçe artırılmıştır. IPARD II olarak 2014-2020 yılları arasında uygulanmıştır.
Son olarak günümüzde devam eden IPARD III (2021-2027), Avrupa Komisyonu tarafından 14 Mart 2022’de onaylanmış ve uygulamaya konulmuştur. 81 ilde IPARD uygulaması başlamıştır.
IPARD kapsamındaki desteklerin niteliği nedir? Destekler karşılıksız mıdır?
IPARD kapsamındaki mali destekler karşılıksız olmakla birlikte şartlı ve mükellefiyetlidir. Şöyle ki destekleme kararı alındıktan sonra imzalanacak sözleşmelerde belirtilen hususlara uyulması durumunda destekler karşılıksız yani geri ödemesiz olarak verilecektir.

Hangi gider kalemleri desteklenmektedir?
4 grup harcama destek kapsamındadır;
– Makine-Ekipman
– Yapım İşleri
– Hizmet Alımı
– Görünürlük Harcamaları
Proje kapsamında alımlar ne zaman yapılmalıdır?
Proje kapsamındaki tüm alımlar, TKDK tarafından yatırımın uygun bulunması ve sözleşme imzalanmasından sonra yapılmalıdır. İstisnalar hariç TKDK ile sözleşme imzalanmadan önce yapılacak alımlar uygun harcama olsa dahi desteklenmemektedir.
Kaynak
https://ipard.tarimorman.gov.tr/Prog – https://inovakademi.com/ipard-destekleri/